Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Αχμέτ Νταβούτογλου: Ο προφήτης της... καταστροφής!


Για κίνδυνο σύγκρουσης παγκοσμίων διαστάσεων έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Απέρριψε τον όρο «νεο-οθωμανισμός», του οποίου θεωρείται πατέρας. «Η διαμάχη για τους ελβετικούς μιναρέδες κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σύγκρουση παγκοσμίων διαστάσεων», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς στο βάθος να δείξει ότι... ενοχλείται από μια τέτοια προοπτική.
Η κλιμάκωση της κρίσης αφενός θα διευκόλυνε την Τουρκία να παίξει τον ρόλο του προστάτη/ ηγέτη των μουσουλμάνων και αφετέρου της γέφυράς τους με τη Δύση. Στη φιλοτεχνία του μουσουλμανικού προφίλ της Τουρκίας εντάσσεται και η άρνησή της να στείλει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
«Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα τζαμιά στην Ευρώπη είναι σήμερα ασφαλή;
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο παγκόσμιας σύγκρουσης Πριν από δεκαπέντε χρόνια κάηκαν εκατοντάδες στη Βοσνία», κινδυνολόγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «νοσταλγώντας» τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο. Παράλληλα όμως ο Νταβούτογλου προσπάθησε να κινηθεί σε πλαίσια «υπευθυνότητας», υποστηρίζοντας ότι το θέμα με τους μιναρέδες είναι πολύ σοβαρό για να λυθεί με απλές δηλώσεις. Γι αυτό κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στους εκατομμύρια μουσουλμάνους των χωρών τους.
Αντιλαμβανόμενος πάντως ότι η διπλωματική επιθετικότητα της χώρας του προκαλεί φοβίες σε Βαλκάνια, Ευρώπη και Μ. Ανατολή ο Νταβούτογλου απέρριψε τον όρο «νέο-οθωμανισμός», του οποίου θεωρείται πατέρας!
«Εγώ ποτέ δεν χρησιμοποίησα τέτοια λέξη. Οσοι το κάνουν είναι κακοπροαίρετοι», είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα.
Ομως η τουρκική διπλωματική επιθετικότητα εκφράστηκε και από τον αρμόδιο υπουργό για τις σχέσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Κάλεσμα
Ο τελευταίος σε μια ασυνήθιστα άκομψη κίνηση κάλεσε τους μουσουλμάνους καταθέτες της Ελβετίας να μεταφέρουν τα λεφτά τους σε τουρκικές τράπεζες.
«Ηταν μια συναισθηματική αντίδραση από την πλευρά του», προτίμησε να μην τραβήξει το σκοινί η Ελβετίδα υπουργός Εξωτερικών, Μ. Καλμί-Ρέι, σε δηλώσεις στη «Μonde». «Οι περισσότεροι από τους 100.000 Τούρκους της Ελβετίας έχουν την ελβετική ιθαγένεια και προσεύχονται ελεύθερα στα τζαμιά τους». Αναφορικά με την προτροπή του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ να επαναληφθεί το δημοψήφισμα για τους μιναρέδες, η Ελβετίδα ΥΠΕΞ τόνισε πως η σχετική πρωτοβουλία δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, αλλά στα κόμματα και στις οργανώσεις πολιτών. Συμπλήρωσε πάντως με νόημα ότι «χρειάστηκαν δύο δημοψηφίσματα» για να αποκτήσουν ψήφο οι γυναίκες το 1971 και για να μπει πρόσφατα η Ελβετία στον ΟΗΕ.
To τεταμένο κλίμα ανάγκασε τον ακροδεξιό ηγέτη του ολλανδικού Κόμματος Ελευθερίας, Χέερτ Βίλντερς, να ματαιώσει οριστικά το προγραμματισμένο για τις αρχές Ιανουαρίου ταξίδι του στην Τουρκία.


Απο kostasxan.blogspot.com


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Αχμέτ Νταβούτογλου: Ο προφήτης της... καταστροφής!"