Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

«ΠΛΗΓΕΣ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΦΥΣΗ! Απροστάτευτες πέντε «προστατευόμενες» περιοχές της


Aπροστάτευτος είναι ουσιαστικά ο φυσικός πλούτος της Ηπείρου, αφού οι υποτιθέμενοι Φορείς προστασίας του ούτε χρηματοδοτούνται, ούτε έχουν καμία ουσιαστική αρμοδιότητα.Η λίμνη Παμβώτιδα, ο δρυμός Βίκου-Αώου-Πίνδου, το Πάρκο του Αμβρακικού Κόλπου, το Πάρκο Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά και το Πάρκο Τζουμέρκων-Περιστερίου-Χαράδρας Αράχθου βρίσκονται, κυριολεκτικά, στο έλεος του Θεού.Όχι ότι μέχρι τώρα προσέφεραν κάτι σημαντικό οι Φορείς Διαχείρισης, αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου λήγει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον, το οποίο χρηματοδοτούσε τη λειτουργία τους.Για να αλλάξει η κατάσταση, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρότερα οι Φορείς Διαχείρισης από την Πολιτεία. Και να έχουν δυνατότητα καίριων παρεμβάσεων.Δηλαδή, να μην συμβαίνει αυτό που παρατηρείται μέχρι τώρα.Να αγκυλώνονται οι Φορείς σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, να μην είναι θωρακισμένοι θεσμικά και φυσικά να μην έχουν χρήματα.Χρειάζεται να επανεξεταστεί ο ρόλος των Φορέων από την αρχή, ώστε αυτοί να αποτελούν αποτελεσματικά όργανα προστασίας της φύσης και αναπτυξιακοί μοχλοί.Οι προστατευόμενες περιοχές στην Ήπειρο, 5 συνολικά, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως αυτά καταγράφονται και σε έρευνα της εφημερίδας «REAL NEWS».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Την κάλυψη των θέσεων των Προέδρων - ειδικών επιστημόνων για τους είκοσι οκτώ Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, προκήρυξε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.Σε πρώτο στάδιο λοιπόν το υπουργείο προβαίνει στην επαναλειτουργία των Δ.Σ. πολλών φορέων των οποίων η θητεία είχε λήξει, αλλά και στην γενικότερη ανανέωση των Δ.Σ. όλων των Φορέων Διαχείρισης. Βέβαια, το θέμα είναι να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες και οι Φορείς να μην αποτελούν απλώς διακοσμητικό στοιχείο.

Η ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ
Ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ξεπέσει, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οριοθέτησή της.Την ίδια στιγμή μειώθηκαν δραστικά τα υγρά λιβάδια και διαταράχθηκε το υδρολογικό ισοζύγιο με την ρύπανση από απόβλητα, φάρμακα και λιπάσματα, καθώς και από τον ευτροφισμό.Εξάλλου σύμφωνα με την «REALNEWS» στην Παμβώτιδα «πέφτουν όλα τα αστικά λύματα από το νησί και άλλους παραλίμνιους οικισμούς, αφού οι περιοχές αυτές δεν είναι συνδεδεμένες με τον βιολογικό καθαρισμό και οι περισσότεροι βόθροι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της λίμνης».

ΒΙΚΟΣ-ΑΩΟΣ-ΠΙΝΔΟΣ
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει λήξει, χωρίς να ανανεωθεί, από το 2008, και η λαθροθηρία καλά κρατεί… Αγριόγιδα, ζαρκάδια και αρκούδες είναι καθημερινά στο στόχαστρο των λαθροκηνυγών και θανατώνονται ακόμη και με δηλητηριασμένα δολώματα.Ακόμη διανοίγονται ανεξέλεγκτα δρόμοι και παρατηρείται άναρχη τουριστική ανάπτυξη.

Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
Στον Αμβρακικό Κόλπο καταγράφονται τα εξής φαινόμενα: Ρύπανση και υποβάθμισή του. Χωματερές και μπαζώματα. Παράνομο κυνήγι και υπερβόσκηση, που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της βιοποικιλότητας. Λαθραία αλιεία με μηχανότρατες. Αλλοίωση της φυσικότητας των οικοσυστημάτων. Κίνδυνος ρύπανσης από τις δεξαμενές καυσίμων.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΣ
Δεν είναι καλή η κατάσταση των εκβολών του Αχέροντα και του Καλαμά, αφού ρυπαίνονται από λύματα των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας και από αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.Ακόμη «πληγώνονται» από εκχερσώσεις, τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, το παράνομο κυνήγι και την υπερβόσκηση.Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη «Καθαρός Καλαμάς» Παναγιώτης Παππάς, αμφισβητεί την πρόσφατη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, από την οποία συμπεραίνεται ότι ο Καλαμάς είναι από τα καθαρότερα ποτάμια της Ελλάδας.Ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι «προφανώς πρόκειται για παρεξήγηση, δεν θέλω να φανταστώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Από τα δείγματα που παίρνουμε, προκύπτει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση».Σύμφωνα με τον κ. Παππά «ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα λύματα της περιοχής. Αυτά καταλήγουν, έτσι, στον Καλαμά, μέσω της Τάφρου που συνδέει τον ποταμό με τις εγκαταστάσεις του βιολογικού».

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΧΑΡΑΔΡΑ ΑΡΑΧΘΟΥ
Σ’ αυτό το Πάρκο έχουν αποψιλωθεί τα δάση, εξαιτίας εκτεταμένης υλοτομίας και βόσκησης.Ακόμη έχουν περιοριστεί, καθώς εμφανίζονται τάσεις επέκτασης γεωργικών εκτάσεων σε βάρος τους.Αλλά και η λαθροθηρία είναι έντονη στην περιοχή. 

proinoslogos

πηγη  epirusgate.blogspot.com 


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "«ΠΛΗΓΕΣ» ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΦΥΣΗ! Απροστάτευτες πέντε «προστατευόμενες» περιοχές της"