Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Απάντηση στον ισλαμισμό του Ερντογάν


«Μακάρι και οι Χριστιανοί της Τουρκίας να μπορούσαν να ανεγείρουν ναούς έστω και χωρίς καμπαναριά», τονίζει ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.
Με αφορμή πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελβετία, στο οποίο ποσοστό 57,5% των Ελβετών υπερψήφισαν πρόταση για απαγόρευση της κατασκευής μιναρέδων, και τις αντιδράσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ο Τάσος Μητσόπουλος παρατηρεί ότι «ο κ. Ερντογάν, ασκώντας έντονη κριτική στην ετυμηγορία του ελβετικού λαού, ζητάει και ρέστα καταγγέλλοντας τη χώρα αυτή, η οποία διαθέτει εκατοντάδες ισλαμικά τεμένη, για το γεγονός ότι αποφάσισε να απαγορεύσει όχι την ανέγερση χώρων λατρείας και τζαμιών, αλλά μιναρέδων.
Την ίδια ώρα», προσθέτει ο Τ. Μητσόπουλος, «ο κ. Ερντογάν ελέγχεται για τη χειραγώγηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που επικρατεί στη χώρα του. Να υπενθυμίσουμε μόνο τις δολοφονίες Χριστιανών ιερέων, τις βομβιστικές επιθέσεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις δημεύσεις εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τις απαλλοτριώσεις χώρων λατρείας και τη μετατροπή ιστορικών χριστιανικών μνημείων αλλά και συναγωγών σε μουσεία, ξενοδοχεία και αποθήκες».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ θυμίζει ακόμη το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τη μη αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, την απαγόρευση συντήρησης και αναστήλωσης χριστιανικών ναών και σωρεία άλλων διοικητικών μέτρων και διώξεων που εφαρμόζονται κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και άλλων διεθνών Συνθηκών, με μοναδική επιδίωξη τον εξανδραποδισμό του χριστιανικού στοιχείου από την Τουρκία.
Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι στον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχει μια μακρά παράδοση ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκειών και ομολογιών και η παράδοση αυτή εμπλουτίζει δημιουργικά το πολιτιστικό μωσαϊκό της Ευρώπης, θα πρέπει δίχως άλλο να διαφυλαχθεί με σεβασμό στην ετερότητα και με πνεύμα ανεκτικότητας και αλληλοαποδοχής.
Και καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος:
«Μακάρι και οι χριστιανοί της Τουρκίας να μπορούσαν να ανεγείρουν ναούς έστω και χωρίς καμπαναριά. Την ίδια ώρα που ο κ. Ερντογάν καταγγέλλει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία, ο τουρκικός στρατός κατοχής αρνείται στον Επίσκοπο Καρπασίας να λειτουργήσει στα κατεχόμενα το ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα -ιερό προσκύνημα για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους- που κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση, ενώ εκατοντάδες ναοί, μοναστήρια και κοιμητήρια παραμένουν συλημένοι και βεβηλωμένοι χωρίς όλες αυτές οι πραγματικότητες να ενοχλούν τον κατά τα άλλα ευαίσθητο σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν είναι ο τελευταίος που δικαιούται να ασκεί κριτική. Θα πρέπει πρώτα να δει τα του οίκου του».
Ο Ερντογάν, οι μιναρέδες της Ελβετίας και ο Χριστόφιας
Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελβετία, το 57% των Ελβετών ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα, όπου ζουν περίπου 100 χιλιάδες Τούρκοι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε οργή στην τουρκική ηγεσία. Βγήκε ο Ταγίπ Ερντογάν και με αλαζονεία χιλίων νεοσουλτάνων απαίτησε από το δημοκρατικό ελβετικό λαό «να διορθώσει το λάθος του».
Μίλησε για ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, υποστήριξε ότι τέτοιο θέμα δεν έπρεπε να τεθεί ποτέ σε δημοψήφισμα, επειδή άπτεται των θρησκευτικών ελευθεριών, και αναφέρθηκε σε «αύξηση του κύματος ρατσισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».
Επενέβη και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Και είπε: «Η απόφαση αυτή είναι μια ατυχής εξέλιξη που πλήττει τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες και ελευθερίες. Η πολιτιστική διαφορετικότητα, η ανοχή και ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μεγάλη σημασία για την ηρεμία και την ειρήνη στην κοινωνία».
Ποιοι τα λένε αυτά; Οι Τούρκοι! Που δεν άφησαν όρθιο χριστιανικό ναό στην κατεχόμενη Κύπρο. Που δεν επιτρέπουν στους εγκλωβισμένους να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Που εσύλησαν και εβεβήλωσαν εκκλησιές, μοναστήρια και κοιμητήρια. Που καταπατούν κάθε αρχή και έννοια θρησκευτικής ελευθερίας στα υπό τουρκική κατοχή εδάφη μας.
Αλλά ας προσέξει ο αναγνώστης και τούτο: Τη Δευτέρα, ημέρα του εορτάζοντος Αποστόλου Ανδρέα, οι στρατιώτες του «αντι-ρατσιστή» και «ανεξίθρησκου» Ερντογάν δεν επέτρεψαν στον Επίσκοπο Καρπασίας να λειτουργήσει στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αγίου. Και βγαίνει ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και τι μας λέγει; Ότι τέτοιες ενέργειες «θα πρέπει να μας ενισχύουν την πεποίθηση για συνέχιση της προσπάθειας λύσης του Κυπριακού»!
Αλλά αυτή είναι η ουσία; Αντί η Κυβέρνηση να βγει και να καταγγείλει διεθνώς, και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τώρα που πλησιάζει και η μέρα αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας), την καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, αντί να αρπάξει την ευκαιρία και να καταγγείλει διεθνώς την Τουρκία για τις καταστροφές, τις συλήσεις και τις λεηλασίες των χριστιανικών χώρων λατρείας, έρχεται να μας κάμει κήρυγμα υπέρ του ψευδεπίγραφου διαλόγου και υπέρ της λύσης.
Συγκρίνατε τις αντιδράσεις Ερντογάν-Χριστόφια και κρίνετε ανάλογα. Εκείνος, ο μεγάλος ένοχος, περνά τα μηνύματά του υποδυόμενος τον προασπιστή των θρησκευτικών ελευθεριών, τις οποίες βάναυσα καταπατεί εδώ και 35 χρόνια. Και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απλώς λέει ότι η καταπάτηση αυτών των ελευθεριών πρέπει να ενισχύσει την πεποίθησή μας για λύση! Ωσάν ακόμη και να υπάρξει λύση, θεωρεί βέβαιο ότι το συνιστών τουρκικό κράτος θα επιτρέψει, στους όσους θα μείνουν υπό τη σκέπη του, ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.
Κατά τ' άλλα, ο Δημήτρης Χριστόφιας προασπίζεται αρχές.

Πώς προασπίζει τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων Κυπρίων;

Απο kostasxan.blogspot.com


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Απάντηση στον ισλαμισμό του Ερντογάν"