Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΗΠΑ-Τουρκία: Συνεταιρισμός πρότυπο! Προετοιμάζεται η επίσκεψη Ερντογάν Σε νέα φάση οι σχέσεις των δύο χωρών


Ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα στον άξονα των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ήταν η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan στις 5 Νοεμβρίου 2007 με τον προηγούμενο οικοδεσπότη του Λευκού Οίκου Τζορτζ Μπους. 
Το κρίσιμο συμπέρασμα της συνάντησης αυτής ήταν η απόφαση για άμεση ανταλλαγή πληροφοριών. Αργότερα ανέλαβε η διοίκηση Ομπάμα με το σύνθημα της «αλλαγής».
Ο Μπαράκ Ομπάμα αμέσως μετά την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό με κλασικό προορισμό τον Καναδά, επισκέφθηκε την Τουρκία. Και αυτή του η προτεραιότητα αυτή προμήνυε σημαντικές ενδείξεις σχετικά με την εποχή-Ομπάμα.
Η έννοια του «συνεταιρισμού-πρότυπο» που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του νέου Αμερικανού προέδρου στην Άγκυρα πριν από οχτώ μήνες, αποτέλεσε και το επίκεντρο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της νέας αυτής εποχής.
Η συνάντηση της Άγκυρας δεν ήταν ούτε το πρώτο, ούτε και το τελευταίο ραντεβού μεταξύ Erdoğan και Ομπάμα.
Συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου
Ο Erdoğan, ετοιμάζεται να ανταποδώσει στην επίσκεψη Ομπάμα με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί πολλές φορές σε κρίσιμες συναντήσεις όπως οι συνεδριάσεις της G-20.
Οι επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Ankara πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον, είχαν τον χαρακτήρα προετοιμασίας. Ετοιμάστηκε η υποδομή της κρίσιμης συνάντησης που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου με θέματα όπως αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενέργεια και διεθνή ζητήματα.
«Και του πουλιού το γάλα» στην ατζέντα του κρίσιμου ραντεβού
Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας ήταν αυτός που απάντησε στο περιεχόμενο του τραπεζιού.
«Όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν υπάρχουν προτεραιότητες στα θέματα συζήτησης γιατί η ημερήσια διάταξη περιέχει Ιράν, Αφγανιστάν, Μέση Ανατολή, Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα».
Τα κρίσιμα κεφάλαια συζήτησης για την Τουρκία είναι η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το δημοκρατικό άνοιγμα, το άνοιγμα στις σχέσεις με την Αρμενία και το Κυπριακό.
Μείζονος σημασίας είναι τα βήματα που θα γίνουν έπειτα από την ενέργεια της Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσει τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης ως «ειδικά καθορισμένους λαθρέμπορους ναρκωτικών». Η επίσπευση της διαδικασίας από την ομάδα Μινσκ στην οποία είναι μέλος και η Αμερική, σε ότι αφορά την επίλυση του θέματος με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για το μέλλον του ανοίγματος της Άγκυρας στις σχέσεις με την Αρμενία.
Μεταξύ των τουρκικών προσδοκιών υπάρχει και η παρότρυνση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί ένα χρονοδιάγραμμα.
Από τη σκοπιά της Ουάσινγκτον, όλες οι κρίσιμες γεωγραφικές ζώνες που βλέπουν οι Αμερικανικοί διπλωμάτες μόλις ανοίγουν το χάρτη, έχουν άμεση σχέση με την Τουρκία.
Η ένταση που κλιμακώθηκε με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κρίσιμη κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ είναι τα θέματα που έρχονται να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις της ατζέντας.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, η επικρατέστερη αναμονή είναι πως με την επίσκεψη του Erdoğan θα ενισχυθεί ο συνεταιρισμός-πρότυπο μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής και η 7η Δεκεμβρίου θα καταστεί ένα σημαντικό ορόσημο στον άξονα Άγκυρας-Ουάσινγκτον όπως ακριβώς έγινε και η 5η Νοεμβρίου.


Πηγή kostasxan.blogspot.com


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "ΗΠΑ-Τουρκία: Συνεταιρισμός πρότυπο! Προετοιμάζεται η επίσκεψη Ερντογάν Σε νέα φάση οι σχέσεις των δύο χωρών"