Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Προκαλούν οι Τουρκοκύπριοι που απαγόρευσαν Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ πουλάνε Αγίασμα στους πιστούς!


Το αδιαχώρητο και χθες στο σκλαβωμένο μοναστήρι, παρά τους εξευτελισμούς και τους προπηλακισμούς κατά των προσκυνητών

Ξεχείλισε η οργή των πιστών

Ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου Αντρέα το κατοχικό καθεστώς έδειξε και πάλι το φρικτό του πρόσωπο. Προκλητικοί και άτεγκτοι οι Αττίλες απαγόρευσαν στο Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χρυστοφόρο να τελέσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Εκεί όπου κτυπά η καρδιά της Κύπρου, εκεί όπου ο λαός μας προσδιορίζει την ύπαρξή του στα ελληνικότατα χώματα της ιερής γης της Καρπασίας, οι Αττίλες ασελγούν στα άγια των αγίων. Απαγορεύουν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον προκαθήμενο της επισκοπικής περιφέρειας και τον έχοντα στην ποίμανσή του ιερείς και ποίμνιο.
Απόστολε Ανδρέα μου...
Τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στο χώρο του μοναστηριού του, στο ακρότατο σημείο της πατρίδας μας που στενάζει κάτω από την κατοχική μπότα, τίμησε και φέτος ο λαός μας. Χιλιάδες πιστοί, παρόλο το σφίξιμο στην καρδιά από την κατοχική παρουσία, πέρασαν από συρματοπλέγματα, ελέγχους και εξευτελισμούς για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό χάρη του Αγίου.
Όπως κάνουν κάθε χρόνο οι Αττίλες, πίκραναν και μείωσαν την εθνική και θρησκευτική αξιοπρέπεια των Ελληνοκυπρίων.
Το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να προκαλεί, νομίζοντας ότι έτσι περνά το μήνυμα ότι έχει παγιωθεί η παράνομη κατοχή του. Ο Άγιος της Κύπρου, όμως, θα τους επιφυλάξει εκπλήξεις όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και αυτό το έλεγαν τα πρόσωπα πολλών προσκυνητών. Με ιερή συγκίνηση, με φόβο Θεού και θρησκευτική ενατένιση, εκατοντάδες Έλληνες της Κύπρου λειτούργησαν με τη ζέση της ψυχής τον Άγιο που τόσο πολύ αγαπά και τιμά ο λαός μας. «Απόστολε μ' Αντρέα μου, κάμε το θαύμα σου και ξαπόστειλέ τους από την αγία γη της Καρπασίας, όπως έκανες παλαιότερα με τους Σαρακηνούς και τους άλλους κουρσάρους». Αυτή ήταν η προσευχή των πιστών και αυτό έλεγαν τα πρόσωπά τους όταν άναβαν τη λαμπάδα στον Άγιο.
Θορυβήθηκε και ο Μίλετ από τις προκλήσεις
Ακόμη και ο Βρετανός πρέσβης Πίτερ Μίλετ θορυβήθηκε από τις προκλήσεις των Τούρκων και είπε ότι η θρησκευτική λατρεία πρέπει να είναι ελεύθερη.
Όμως οι κατακτητές γέμισαν το μέρος με ψευδοαστυνομικούς και πληροφοριοδότες, άσκησαν ψυχολογική πίεση στους πιστούς και μόλυναν το μέρος με την παρουσία τους. Αποκορύφωμα της προκλητικότητας η απαγόρευση στο Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να τελέσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο άλλοτε λαμπρό και σήμερα σκλαβωμένο ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Ο Χωρεπίσκοπος έμαθε για το απαγορευτικό κυριολεκτικά φιρμάνι των Τούρκων, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, στην είσοδο του ναού από τον πατέρα Ζαχαρία, τον ιερέα της Μονής.
Δεν επέτρεψαν να λειτουργήσει ο Χωρεπίσκοπος
Το κατοχικό καθεστώς αρχικά απέρριψε το αίτημα του πατέρα Ζαχαρία να τελέσει τη Θεία Λειτουργία ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος, με το αιτιολογικό ότι δεν τον αναγνωρίζουν.
Ο πατέρας Ζαχαρίας επανήλθε με δεύτερο αίτημα, με το οποίο ζητούσε ο Χωρεπίσκοπος να συλλειτουργήσει μαζί του.
Οι Τούρκοι απαγόρευσαν στην αρχή των «διαβουλεύσεων» ακόμη και την είσοδο του ιεράρχη στο ναό. Τελικά, ο Χωρεπίσκοπος Χριστοφόρος αρκέστηκε να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία από τον αρχιερατικό θρόνο, στην παρουσία και του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Πίτερ Μίλετ, ενώ στο λόγο του δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό.
Τα τεκταινόμενα παρακολουθούσαν με συγκλονισμό και πόνο ψυχής οι πιστοί που ήρθαν από όλη την ελεύθερη Κύπρο, τη σκλαβωμένη Καρπασία, ακόμη και από την αλλοδαπή για τη μεγάλη γιορτή.
Χιλιάδες οι προσκυνητές
Συγκλονισμό για ακόμη μια χρονιά προκαλούσε η παρουσία χιλιάδων πιστών στο κατεχόμενο μοναστήρι.
Τουλάχιστον πενήντα λεωφορεία και εκατοντάδες ιδιωτικά αυτοκίνητα δημιούργησαν το αδιαχώρητο.
«Δεν είναι αυτό το μοναστήρι που ξέραμε, πώς το κατάντησαν έτσι;», παραπονούνταν πιστοί. Απόστολε μ' Αντρέα μου, μεσίτεψε στον αφέντη Θεό να απελευθερωθούμε, έλεγαν. Να μην τουρκέψει η Καρπασία, η χερσόνησος των αγίων της χριστιανοσύνης και της ιερής μας πίστης.
Θλίψη προκαλεί η κτιριακή κατάσταση της ιστορικής εκκλησίας και η πρόσβαση προς αυτή.
Πουλούν το αγίασμα οι Τ/κύπριοι
Οι Τ/κ, που διατηρούν περίπτερα έξω από τη Μονή, υποσχέθηκαν ότι θα τα εγκαταλείψουν μετά την πανήγυρη για να αρχίσει επιτέλους η ανακατασκευή και αναπαλαίωση του κτιρίου της Μονής. Ακόμη και το αγίασμα εμπορευματοποίησαν οι Τούρκοι· το έβαλαν σε μπουκάλια και το πουλούσαν στους προσκυνητές.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης χαρακτήρισε απάνθρωπες τις μεθόδους του κατοχικού καθεστώτος. Ζήτησε σεβασμό προς τους πιστούς, τα ιερά και τα όσιά τους.
Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει τουρκική τρομοκρατία
Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει τις κατοχικές «Αρχές» για την απαγόρευση της λειτουργίας στον Απόστολο Ανδρέα και καλεί την Κυβέρνηση να καταγγείλει διεθνώς την τουρκική συμπεριφορά, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημήτρης Παπαδάκης. Είναι απαράδεκτο να επιλέγουν οι κατακτητές ποιος ιερωμένος θα λειτουργήσει σε χριστιανική γιορτή, επισήμανε το στέλεχος της ΕΔΕΚ. Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «η απαγόρευση στο Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο να λειτουργήσει στην εορτάζουσα Μονή του Αποστόλου Ανδρέα συνιστά πράξη τρομοκρατίας του κατοχικού καθεστώτος, η οποία αντιβαίνει σε κάθε διεθνή αρχή και σύμβαση που αφορά στην άσκηση των καθηκόντων θρησκευτικής λατρείας». «Η συμπεριφορά αυτή των κατοχικών "Αρχών", ενώ διεξάγονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, καταδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να ενεργεί με την πιο σκοταδιστική νοοτροπία τής πιο μαύρης περιόδου της οθωμανικής αυτοκρατορίας», κατέληξε.
Δηλώσεις καταδίκης ακολούθησαν και από άλλους επωνύμους και κομματικά στελέχη.
Οι εγκλωβισμένοι, για ευνόητους λόγους, τήρησαν σιγή, κρύβοντας βαθιά μέσα στην ψυχή τους τον πόθο για ελευθερία. Παραμένουν εκεί κοντά και ανάβουν καθημερινά το κερί στον Άγιο.
Απο kostasxan.blogspot.com
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Προκαλούν οι Τουρκοκύπριοι που απαγόρευσαν Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ πουλάνε Αγίασμα στους πιστούς!"