Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Δήμαρχος Φούρνων Ικαρίας: Βλέπουμε πιο συχνά τουρκικά πολεμικά από ελληνικά πλοία


Σπρώχνουμε οι ίδιοι τα νησιά μας στους γείτονες...!
Πιο συχνά περνούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη από τον ουρανό των Φούρνων παρά τα ελληνικά πλοία από τη θάλασσα, λέει ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Μαρούσης. Ο χειμώνας είναι ante portas και οι λιγοστοί κάτοικοι που παραμένουν στο νησί παρά τις αντίξοες συνθήκες ελπίζουν σε σταθερά ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Αν και τα προβλήματα δεν σταματούν μόνο στη σύνδεση με τον Πειραιά.
Τα τουρκικά μαχητικά σάς «επισκέπτονται» πιο συχνά από τα ελληνικά πλοία;
Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και τον χειμώνα, σίγουρα ναι!
Κάνουν αισθητή την παρουσίας τους;
Εκτελούν πτήσεις κυριολεκτικά πάνω από τα σπίτια και τα σχολεία μας.
Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα λύθηκε;
Δυστυχώς όχι ακόμα. Είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων δημοπράτησης της γραμμής.
Πότε προέκυψε;
Υπάρχει χρόνια τώρα. Έχει χειροτερέψει τα τελευταία τρία.
Πέρυσι τον χειμώνα πόσα δρομολόγια πραγματοποιούνταν την εβδομάδα;
Υπήρχε κάλυψη του νησιού μέχρι τον Δεκέμβριο με την Κallisti Ferries και το πλοίο «Sardinia Vera». Κατόπιν το πλοίο «εξαφανίστηκε» και για τρεις μήνες υπήρξε το απόλυτο χάος. Το Πάσχα δρομολογήθηκε εκτάκτως η G.Α. Ferries, χωρίς σταθερά δρομολόγια, περίπου έως το τέλος Ιουλίου
Τότε οριστικοποιήθηκαν τα καλοκαιρινά δρομολόγια. Πόσο επηρέασε αυτή η καθυστέρηση την τουριστική κίνηση;
Νέκρωσε. Το νησί υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Είχαμε ποσοστό ακυρώσεων κρατήσεων περίπου 45%. Ο δήμος μας είχε δαπανήσει μεγάλα ποσά στη διαφήμιση του τόπου, που όμως καταδικάστηκε από τους ανευθυνοϋπεύθυνους του τόπου μας.
Πόσα δρομολόγια υπήρχαν το καλοκαίρι;
Σταθερά τρία. Όμως με μεγάλες καθυστερήσεις και βλάβες, με όλη την ταλαιπωρία των επιβατών που αυτό συνεπάγεται.
Τώρα, αρκεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα;
Ασφαλώς όχι. Αν και είμαστε στην αρχή του χειμώνα, έχουμε ήδη χάσει δύο δρομολόγια λόγω απαγορευτικού απόπλου, με αποτέλεσμα την απομόνωση του νησιού για μισό μήνα.
Θα διεκδικήσετε και μείωση των τιμών στα εισιτήρια;
Φυσικά. Είναι δίκαιο αίτημα των ακριτών κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας. Τα ακριβά εισιτήρια άλλαξαν τον προορισμό πολλών επιβατών, αφού με το ίδιο κόστος μπορούσαν να επιλέξουν άλλον με- αν μη τι άλλο- σταθερά δρομολόγια.
Εκτός από τουρίστες, το νησί χάνει και μόνιμους κατοίκους λόγω της προβληματικής σύνδεσης με τον Πειραιά;
Αρκετοί φεύγουν επειδή δεν μπορούν να αντέξουν την ανασφάλεια που προκαλεί η έλλειψη συγκοινωνίας, ειδικά κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες. Αναζητούν καλύτερη παιδεία, συγκοινωνία, περίθαλψη, ζωή...
Σας φοβίζει ο χειμώνας;
Σίγουρα ναι. Σε όλα τα νησιά είναι δύσκολη η ζωή τον χειμώνα. Ειδικά στα μικρά και άγονα, όταν ο καιρός αγριεύει και το απαγορευτικό μάς απομονώνει τελείως. Τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.
Πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι;
Με βάση την τελευταία απογραφή 1.460. Τον χειμώνα μένουν περίπου οι 1.000. Το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται.
Τα παιδιά
Περίπου 100
Δουλειές υπάρχουν;
Σε περιορισμένο βαθμό, αφού η αγορά είναι μικρή και δεν υπάρχουν- δυστυχώς- υπηρεσίες στο νησί.
Ιατρική περίθαλψη...
Τώρα υπάρχει στους Φούρνους ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με δύο αγροτικούς ιατρούς. Απαιτείται αναβάθμιση σε Κέντρο Υγείας με τουλάχιστον έναν ειδικευμένο ιατρό. Σήμερα για ένα εμβόλιο υποχρεούνται οι γονείς σε ταξίδι σχεδόν ολόκληρης ημέρας προς Σάμο ή Ικαρία.
Σας φοβίζει η γρίπη;
Όπως όλους τους Έλληνες, ναι, μας έχει ανησυχήσει. Τα εμβόλια έχουν ήδη παραγγελθεί, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες. Θα έρθει ειδικό κλιμάκιο για τον εμβολιασμό.
Τι περιμένετε από τη νέα κυβέρνηση; 
Πρέπει να σκύψει με αγάπη και προσοχή στα προβλήματα που ταλανίζουν αυτόν τον όμορφο τόπο, ώστε οι κάτοικοί του να μην αισθάνονται την αδιαφορία της εξουσίας και την απομόνωση.
Ποιος ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα ακριτικό νησί;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλές φορές τον ρόλο πολυκαταστήματος, αφού οι κάτοικοι έρχονται στο δημαρχείο για τα πάντα. Από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό. Για να στείλουν φαξ, να παραπονεθούν για το απαγορευτικό, για το ότι δεν «έπιασε» το καράβι, για τον γιο που πάει μακριά φαντάρος κ.ά.
Σας προβληματίζει η ενεργειακή αυτονομία των Φούρνων;
Η ήπια και ενεργειακή αυτονομία του νησιού είναι στους άμεσους στόχους μας. Σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου είμαστε στη διαδικασία εκπόνησης σχετικής μελέτης.
Θα δεχόσασταν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου;
Ναι, εφόσον τηρούσε κάποιους συγκεκριμένους όρους.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
Aπο ellinikiafipnisis.blogspot.com
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Δήμαρχος Φούρνων Ικαρίας: Βλέπουμε πιο συχνά τουρκικά πολεμικά από ελληνικά πλοία"