Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Αναβολή της εκτόξευσης του Hellios 2B


Ο Γάλλος υπουργός Αμύνης ανακοίνωσε πως η εκτόξευση του δορυφόρου Hellios 2B θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 18:26 ώρα Ελλάδος από το διαστημικό κέντρο εκτοξεύσεων Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροπφορίες η προγραμματισμένη για τις 18:26 σήμερα Τετάρτη εκτόξευση του δορυφόρου Hellios 2B με πυραυλικό φορέα Ariane V, αναβλήθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος. Το πρόβλημα εστιάζεται στον ένα εκ των δύο πλευρικών βοηθητκών πυραυλοκινήτων του φορέα, ο οποίος και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να αντικατασταθεί. 

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος πρόκειται να συμπληρώσει το υπάρχων δίκτυο του Helios 2A και Helios 1A που βρίσκονται ήδη σε τροχιά από το 2004 και το 1995 αντίστοιχα. Η διάρκεια πτήσης του πυραυλικού φορέα Arianespace πρόκειται να διαρκέσει 59 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα μέχρι ο βάρους 4,2 τόνων κατασκοπευτικός δορυφόρος Hellios 2B τεθεί σε τροχιά. Με τον Hellios 2B συμπληρώνoνται και ενισχύονται σημαντικά οι ικανότητες του συμπλέγματος Hellios καθώς ο «-2Β» διαθέτει καλύτερη διακριβωτική ικανότητα λήψης εικόνων όπως και μειωμένο χρόνο μετάδοσής τους στις επίγειες εγκαταστάσεις λήψης. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Γαλλία ενώ με ποσοστό 2,5% μετέχουν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία. 


Τα οφέλη της ελληνικής συμμετοχής


Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Hellios II αφορά την απεριόριστη λήψη εικόνων από το διάστημα υψηλής ευκρίνειας μέσω time-sharing, με τους υπόλοιπους χρήστες του δορυφορικού συμπλέγματος και μετά από εισαγωγή απόρρητου κωδικού όπου ο κάθε χρήστης επιλέγει την περιοχή κατόπτευσης χωρίς κανένα άλλο περιορισμό. Τα δεδομένα αποστέλλονται στα εθνικά κέντρα αξιοποίησης και επεξεργασίας των εικόνων μεταξύ αυτών και στο ελληνικό στην Τανάγρα. Οι απεικονίσεις Hellios είναι εξαιρετικά σημαντικές στην παραγωγή αξιόπιστων ψηφιακών χαρτών στους οποίους στηρίζεται η δημιουργία εδαφικών μοντέλων συμπεριλαμβανομένων και των υψομετρικών γεωδαιτικών στοιχείων, μέσω των οποίων αξιοποιείται το σύστημα ενδιάμεσης ναυτιλίας των βλημάτων SCALP-EG που διαθέτει η ΠΑ. Ο υπολογιστής ναυτιλίας του SCALP-EG συγκρίνει τα δεδομένα του ραντάρ που φέρει με τα αντίστοιχα υψομετρικά δεδομένα των ψηφιακών χαρτών που δημιουργηθεί από την αξιοποίηση των εικόνων των Hellios 2B επαληθεύοντας την πορεία του και προχωρώντας στις απαραίτητες διορθώσεις πορείας έως την τελική προσβολή αναλάβει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στόχου (ATA). Χωρίς την παροχή των δεδομένων αυτών η αξιοποίηση των βλημάτων SCALP-EG καθίσταται προβληματική και αυτός είναι ένας από τους λόγους της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Αναβολή της εκτόξευσης του Hellios 2B"