Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Τελικά οι Τούρκοι μας πρόλαβαν και... έβγαλαν στο σφυρί μερικά από τα νησιά τους!


«Λέγαμε πως οι Ελληνες θα πουλήσουν ή πουλάνε τα νησιά τους, όμως τελικά αποκαλύφθηκε ότι πωλούνται τρία δικά μας νησιά και οκτώ όρμοι στην ακτογραμμή Μαρμαρά - Ντάτσα»…
Με αυτό το σχόλιο η τουρκική εφημερίδα «Radikal» αποκαλύπτει ότι οι γείτονές μας βγάζουν στο σφυρί τα δικά τους νησιά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης. Εκτός των νησιών, πολλοί ιδιοκτήτες κολπίσκων έχουν βάλει πωλητήρια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι ιδιοκτήτες τριών νησιών που βρίσκονται στο Αιγαίο αναζητούν αγοραστές. Οι ιδιοκτήτες τους είναι μεγάλοι επιχειρηματίες, αλλά στην εποχή της ύφεσης αναζητούν ρευστό.
«Και οι Tούρκοι πουλάνε τα νησιά τους», γράφει η εφημερίδα «Aksam», τονίζοντας ότι «την ώρα που η Ελλάδα δέχεται προτάσεις για να πουλήσει τα νησιά της λόγω της κρίσης, στο Μαρμαρά πωλούνται τρία τουρκικά νησιά».
Βέβαια, οι τιμές αυτών των νησιών είναι τσουχτερές. Το νησί Ciftlik ada, που βρίσκεται απέναντι από το Μαρμαρά σε απόσταση 16 ναυτικών μιλίων από τη Ρόδο και 250 μέτρων από τις ακτές της Τουρκίας, σύμφωνα με το κτηματομεσιτικό γραφείο, πωλείται προς 16 εκατομμύρια ευρώ. Η έκτασή του φτάνει στις 80.000 τ.μ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δύο επιχειρηματίες από το Καζακστάν και ένας Τούρκος από την Ολλανδία έχουν ήδη ενδιαφερθεί για να το αγοράσουν. Στο νησί υπάρχει μια μεγάλη κατοικία, πισίνα και ένα μικρό λιμανάκι.
Το Karacada βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο Γκιόκοβα, στις ακτές του Αιγαίου, και έχει έκταση 300.000 τ.μ. Πωλείται προς 14 εκατομμύρια ευρώ και ενδιαφέρονται δύο Τούρκοι επιχειρηματίες. Το Gelibolu adas είναι το τρίτο νησί στην ίδια περιοχή, που πωλείται προς 13 εκατομμύρια ευρώ.
Ολα τα νησιά είναι ενταγμένα στο κτηματολόγιο και έχουν δικές τους παραλίες. Η κτηματομεσιτική εταιρία έχει και σχετική αναφορά και στη σελίδα της στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, έχει μπει πωλητήριο σε 8 κολπίσκους στο Αιγαίο και οι τιμές τους ξεκινούν από 1 εκατομμύριο ευρώ και φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στην Τουρκία αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και γι’ αυτό πωλούν τα ξενοδοχεία τους. Μόνο στην περιοχή του Μαρμαρά, νοτιοδυτικά της Τουρκίας, πωλούνται 36 ξενοδοχεία, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις.
Ο ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής εταιρίας «Guven Emlak» Mεχμέτ Μπας τονίζει πως «τα τελευταία χρόνια ο τζίρος όλων των τουριστικών εταιριών έχει πέσει. Η λίστα μας με τις πωλήσεις κτημάτων έχει μεγαλώσει. Πριν από λίγους μήνες ένας σεΐχης αγόρασε ολόκληρο ξενοδοχείο έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ, για ιδιωτική χρήση».
Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η ανεργία έχει φτάσει στο 15%. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας. Τον Ιανουάριο, 120.000 άνθρωποι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.


Απο kostasxan.blogspot


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Τελικά οι Τούρκοι μας πρόλαβαν και... έβγαλαν στο σφυρί μερικά από τα νησιά τους!"