Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Έρχονται απολύσεις 70-150.000 δημοσίων υπαλλήλων - Βρήκαν "παράθυρο" στην συνταγματική απαγόρευση;


Μέσα στην "ευφορία" που επικρατεί τις τελευταίες ώρες για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε μηχανισμός δανειοδότησης με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζεται αυτή την στιγμή η χώρα διεθνώς, φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποια "ψιλά γράμματα": Απολύσεις 70-150.000 δημοσίων υπαλλήλων, τόσο μονίμων όσο και συμβασιούχων! Σε ότι αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους ο σκόπελος του Συντάγματος που απαγορεύει την απόλυσή τους φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί (για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί) με την κατάργηση των δημοσίων οργανισμών στους οποίους απασχολούνται.  

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει βρει "παράθυρο" για τη μη μετάταξή τους σε άλλο πόστο του δημοσίου και άρα θα επιτύχει να τους απομακρύνει. Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα. Απλώς θα τους ανακοινωθεί η λύση της σύμβασής τους. Επίσης έχει "κλειδώσει" και η περικοπή κατά 30% στα επιδόματα του Πάσχα, του Θέρους και των Χριστουγέννων, στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η ελαστικοποίηση των απολύσεων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση περισσότερων από 180 δημόσιων οργανισμών και μέσω αυτού του τρόπου την απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς από τον δημόσιο τομέα τομέα (πολλοί από αυτούς, όπως ο ΟΣΕ θα επιχειρηθεί να πωληθούν στον ιδιωτικό τομέα), κατάργηση των επιδοτήσεων σε ΟΤΑ και δήμους, περικοπές των επιδοτήσεων των αγροτών, μείωση των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας επιπλέον κατά 10% και πάγωμα των επιδομάτων τέκνων για 3 χρόνια, αύξηση του ΦΠΑ στο 25%, αύξηση στην φορολογία της βενζίνης των ποτών και των τσιγάρων, διπλασιασμό στον ΦΠΑ των τροφίμων, μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά 40% - 50% κλπ.

Βέβαια όλα αυτά προοιωνίζουν τεράστια θύελλα, την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να την ανθέξει το κυβερνητικό σχήμα και κατ'αυτό τον τρόπο έχουν αναθερμανθεί και πάλι τα σενάρια για κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Έρχονται απολύσεις 70-150.000 δημοσίων υπαλλήλων - Βρήκαν "παράθυρο" στην συνταγματική απαγόρευση;"