Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Ο "πόλεμος της τσιπούρας" στο Αιγαίο ανεβάζει την ένταση


Η «μάχη» της τσιπούρας στο Αιγαίο ξεκίνησε και φέτος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή και για ένα μήνα εμφανίζονται στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ίμια οι πελαγίσιες τσιπούρες και οι αλιείς αρχίζουν τις κόντρες μεταξύ τους.
Οι Καλύμνιοι ψαράδες καταγγέλλουν, ότι οι Τούρκοι μπαίνουν σε Ελληνικά χωρικά ύδατα, καταστρέφουν τα δίχτυα τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους εμποδίσουν να ψαρέψουν.
Σε βίντεο-ντοκουμέντο που κατέγραψαν Έλληνες αλιείς, αποτυπώνεται το μεροκάματο του τρόμου, με σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής να τους απειλούν, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε Τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως λένε οι ψαράδες από τα Δωδεκάνησα, ζουν καθημερινά με το φόβο ακόμα και για την ιδία τους τη ζωή.
Οι ψαράδες δίνουν καθημερινά μάχη για να εγκλωβίσουν τα άγρια ψάρια, αφού το μεροκάματο είναι άκρως δελεαστικό, καθώς όπως λένε, μπορεί να φθάσει και τα 3.000 ευρώ. Στην Κάλυμνο οι αλιείς είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί, όταν ψαρεύουν μαζί με τους Τούρκους, καθώς όπως λένε, κάποιοι απ’ αυτούς είναι εξαιρετικά προκλητικοί.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται πάντα δίπλα στους αλιείς και πολλές φορές έχει αποτρέψει σοβαρά επεισόδια. Όμως οι Τούρκοι είναι προκλητικοί και αγνοούν τις απαγορεύσεις, λένε οι Έλληνες ψαράδες, οι οποίοι βλέπουν τα ψάρια ολοένα και να λιγοστεύουν.
Σε επιφυλακή για τα Ιμια
Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο επεισοδίου στα Ιμια. Για άλλη μια χρονιά, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή συρρέουν αλιείς, Ελληνες και Τούρκοι, καθώς είναι η περίοδος ψαρέματος τσιπούρας.
Την περασμένη Κυριακή από τουρκικής πλευράς έγινε λόγος για παραβίαση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας από Ελληνες αλιείς που προέρχονταν από την Κάλυμνο, αλλά και από σκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν στην περιοχή για την πρόληψη κάποιου συμβάντος.
Οι Τούρκοι καταγγέλλουν επίσης ότι τα σκάφη του Λιμενικού περνούν με ταχύτητα κοντά από τα τουρκικά αλιευτικά, προκαλώντας προβλήματα στη δουλειά τους. Στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες πλέουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και η προσοχή είναι αυξημένη για την αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Απο kostasxan.blogspot.com


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Ο "πόλεμος της τσιπούρας" στο Αιγαίο ανεβάζει την ένταση"