Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

To «Newsweek» προειδοποιεί για τη «μεγάλη ισλαμική Τουρκία»


Η Αγκυρα κατάφερε να είναι η μεγάλη κερδισμένη από τα λάθη της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό «Newsweek» το οποίο σύνταξαν οι Owen Matthews και Cristopher Dickey (διαβάστε το άρθρο εδώ).

Σύμφωνα με τους δύο δημοσιογράφους η Ουάσιγκτον δείχνει ανήσυχη για τις εξελίξεις, κυρίως λόγω του γεγονότος πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν βασίζεται στην «παλιά κεμαλική σχολή» της επιδίωξης στόχων βάσει του συμφέροντος της χώρας, αλλά βάσει της ισλαμικής ιδεολογίας.

Η προεδρία Ομπάμα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την πορεία που έχει χαράξει στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτική η κυβέρνηση Ερντογάν η οποία δείχνει πιο φιλοισλαμική από ποτέ.

Παράλληλα, οι δύο αμερικανοί δημοσιογράφοι επισημαίνουν πως από τον πόλεμο στο ιράκ το 2003, η Τουρκία τηρώντας ίσες αποστάσεις από τους εμπλεκόμενους, κατάφερε να αποκομίσει και οικονομικά αλλά και πολιτικά οφέλη σε ό,τι αφορά την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

Το «Newsweek», τονίζει πως η πραγματική νικήτρια στο χώρο της Μέσης Ανατολής είναι η Τουρκία-και όχι το Ιράν-ερχόμενη «στήθος με στήθος» με την Τεχεράνη ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράκ, ενώ αναφορικά με το μέγεθος της επιρροής της στην ευρύτερη περιφέρεια, αυτό δεν έχει προηγούμενο.

Για τη νέα πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, μπορείτε να διαβάσετε άρθρο-ανάλυση στο παρόν τεύχος της «Στρατηγικής».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "To «Newsweek» προειδοποιεί για τη «μεγάλη ισλαμική Τουρκία»"