Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Μια ξεχωριστη Ηπειρωτισα ..Επιβραβευσις της Ερευνητριας Δρ. Κατερινας Χαρβατη.

Γράφει ο ΙΑΣΩΝ
Η αλλη Ελλαδα..
Στις αρχες του ετους 2007, μία διεθνής ομάδα γεωγράφων, αρχαιολόγων, βιολόγων και ανθρωπολόγων δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Science ένα άρθρο με το οποίο ενισχυετο η αποψις οτι ο σημερινός άνθρωπος έχει τις ρίζες του στην Αφρική. . Σ΄αυτήν την διεθνή ομάδα ερευνητών ανήκε και η Κατερίνα Χαρβάτη. Το περιοδικό TIME Magazine ανακήρυξε πριν από λίγες μέρες την δημοσίευση αυτή σαν μία από τις δέκα καλλίτερες επιστημονικές δημοσιεύσεις του 2007.
Την Δευτερα 21η Δεκεμβριου 2009 η διαπρεπής Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ. Κατερίνα Χαρβάτη τιμήθηκε και παλι αυτη την φορα από την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS)
Οι έρευνές της ανατρέπουν παγιωμένες αντιλήψεις και δίνουν την πιο πειστική, ως σήμερα, απάντηση στα ερωτήματα που σχετίζονται με την εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου. Ετσι η καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας, Δρ. Κατερίνα Χαρβάτη, τιμάται με τον τίτλο «Fellow» από την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association of the Advancement of Science- AAAS).
Ο τιμητικός αυτός τίτλος της AAAS, που εκδίδει και το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science», απονέμεται σε αναγνώριση της συμβολής της Κατερίνας Χαρβάτη στην Παλαιοανθρωπολογία, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και την παγκόσμια διάδοση της Τρισδιάστατης Μορφομετρίας. Η απονομή του τίτλου θα γίνει κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της AAAS, στις 20 Φεβρουαρίου 2010, στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, η κ. Χαρβάτη κατέχει την έδρα Βιοαρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν (Tuebingen), της Γερμανίας, όπου αυτό τον καιρό στήνει το εργαστήριο Τρισδιάστατης Μορφομετρίας.
Ταυτοχρόνως η Δρ. Χαρβάτη συνεχίζει τις συνεργασίες που έχει εδώ και χρόνια με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και με την ελληνική Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Σημαντικό αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η ανάλυση των ισότοπων στροντίου ενός δοντιού, 40.000 ετών που βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην θέση Λακωνίς Γυθείου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Archaeological Science, έδωσαν την πρώτη άμεση μαρτυρία, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις νομαδικές κινήσεις των Νεάντερταλ.
Η Κατερίνα Χαρβάτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 από γονείς με καταγωγή την Ήπειρο. Το 1988 πέρασε στην Νομική Αθηνών, γρήγορα όμως αντιλήφθηκε ότι δεν είναι αυτό που ήθελε να κάνει. Τελικά, αποφασίζει να φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παίρνει το πρώτο της πτυχίο στην Βιολογική Ανθρωπολογία από το
Columbia University.
Συνέχισε το διδακτορικό της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο City University of New York. Διατέλεσε λέκτορας στα Hunter και Lehman Colleges και από το 2001-2004 επίκουρη καθηγήτρια στο New York University. Διετέλεσε μόνιμη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck, της Λειψίας
έως τον Οκτώβριο του 2009, όταν ανέλαβε την έδρα Βιοαρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν (Tuebingen), της Γερμανίας, οπου ζει μαζί με τον σύζυγό της επιχειρηματία Ηλία Παπαθεοδώρου και τα δύο τους παιδιά,


Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "Μια ξεχωριστη Ηπειρωτισα ..Επιβραβευσις της Ερευνητριας Δρ. Κατερινας Χαρβατη."