Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ "Ατελέσφορη και παράνομη η διατήρηση των ΧΥΤΑ"


Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση για τους λόγους που εξακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διατηρεί τους ΧΥΤΑ ως την μοναδική μέθοδο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης κατέθεσε στους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Οικονομικών την παρακάτω ερώτηση:
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της EUROSTAT που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα είναι σταθερά η πλέον σπάταλη χώρα σε καταστροφή εκτάσεων γης για δημιουργία των - ξεπερασμένων άλλωστε τεχνολογικά - Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Αυτό οφείλεται στο ότι η χώρα μας είναι ουραγός στη μέθοδο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, καταλήγοντας έτσι στην ταφή του 95% των σκουπιδιών κατά προσέγγιση, δηλαδή ποσοστό τριπλάσιο του μέσου Ευρωπαϊκού όρου της ΕΕ των 15.
Από την επεξεργασία των ανωτέρω στοιχείων προκύπτει ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, δεν οφείλεται στην έλλειψη χώρων ταφής, αφού οι ήδη «διαθέσιμες» εκτάσεις υπερβαίνουν κατά τρεις φορές τον αντίστοιχο μέσο Ευρωπαϊκό όρο, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για εναλλακτική διαχείριση, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αναγκάζεται εκ του λόγου αυτού να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωσή της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Ερωτάται ο κ./η κα. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα η χώρα μας ακολουθεί σε όλη της την Επικράτεια την προφανώς ατελέσφορη, οικολογικά καταστροφική και παράνομη πολιτική της διατήρησης χώρων Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων;
2. Ποιες είναι οι διαδικασίες που έχει (ή πρόκειται να) δρομολογήσει η παρούσα Κυβέρνηση ώστε να καταργηθούν οι ΧΥΤΑ στην Ελλάδα; Με ποια προτεραιότητα θα γίνει αυτό, σε ποιες περιοχές και με ποιον τρόπο θα αντικατασταθεί η ταφή, δεδομένης της ανυπαρξίας υποδομών για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση;
3. Θα δημιουργηθούν και αν ναι πότε, οι προβλεπόμενοι χώροι μεταφόρτωσης;

------------------------------------------
Μάκης Βορίδης
Βουλευτής Αττικής
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
Κολοκοτρώνη 11
Αθήνα, T.K. 10562
τηλ: 210 3219540, fax: 210 3244955
email: voridis@parliament.gr
web site: http://www.voridis.gr
Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ "Ατελέσφορη και παράνομη η διατήρηση των ΧΥΤΑ""