Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ "Ασφαλής κυκλοφορία οχημάτων και κατασκευή υποδομών για την αποτροπή θανάτωσης της άγριας πανίδας"


Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την κατασκευή υποδομών στο οδικό δίκτυο της χώρας για την αποτροπή θανάτωσης της άγριας πανίδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης κατέθεσε στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υποδομών την παρακάτω ερώτηση:
Τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες στο οδικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από το εμπεριστατωμένο κοινό υπόμνημα οργανώσεων για την προστασία της πανίδας, αποτελούν τα τελευταία χρόνια, μια σημαντική αιτία θανάτου για την αρκούδα στην Ελλάδα, αλλά και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Είναι χαρακτηριστικό πως για την περίοδο 1999-2009, σημειώθηκαν μόνο στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας 25 περιστατικά με θανάτους αρκούδων, ενώ τα 18 σημειώθηκαν στο δίκτυο της Εγνατίας οδού.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις απώλειες αυτές στο φυσικό περιβάλλον και ειδικά στους πληθυσμούς της πανίδας οφείλονται, επιγραμματικά, στην απουσία διαβάσεων για την πανίδα, στους ακατάλληλους προστατευτικούς φράκτες, στην επιχωμάτωση σημαντικών σημείων του αναγλύφου της περιοχής χάραξης που λειτουργούν ως φυσικά περάσματα, η δημιουργία ορυγμάτων αντί της κατασκευής σηράγγων που διευκολύνουν τη διέλευση της πανίδας κλπ.
Όπως προκύπτει από το σχετικό υπόμνημα, στη χώρα μας καταρτίστηκε από την ΜΚΟ «Καλλιστώ» ειδικό σχέδιο δράσης για την ελαχιστοποίηση του κατακερματισμού βιοτόπων λόγω οδικών και συμπληρωματικών έργων, που θέτει ως κρίσιμο παράγοντα στο σχεδιασμό των μεγάλων οδικών αξόνων, τον συνυπολογισμό των δεδομένων της παρουσίας και των αναγκών της πανίδας, του τοπίου σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρουσία. Παρά ταύτα, δεν φαίνεται από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, η μελέτη αυτή να αξιοποιείται, με συνέπεια τα θύματα των οδικών ατυχημάτων, να βαίνουν αυξανόμενα, με κίνδυνο τόσο την ανθρώπινη ζωή, όσο και τη ζωή της αρκούδας.
Ερωτάται ο κ./η κα. Υπουργός:
1. Με ποιον τρόπο οι αρμόδιες αρχές τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο, αξιοποίησαν τα αποτελέσματα της μελέτης για τον περιορισμό των ατυχημάτων από την πανίδα στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας;
2. Για ποιον λόγο μέχρι σήμερα, επιχωματώνονται τα ανά την επικράτεια μικρά ρέματα αντί να κατασκευάζονται μικρές γέφυρες που λειτουργούν ως φυσικά περάσματα για την πανίδα της περιοχής;
3. Γιατί δεν επιλέγονται οι σήραγγες και οι υπόγειες διαβάσεις πανίδας στην κατασκευή των οδικών δικτύων καθώς και ειδικά τεχνικά μέσα για απομάκρυνση ζώων (πχ συσκευές ήχου με ανακλαστική λειτουργία) στην περίπτωση διέλευσης οχημάτων για την αποφυγή των τροχαίων;

------------------------------------------
Μάκης Βορίδης
Βουλευτής Αττικής
Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός
Κολοκοτρώνη 11
Αθήνα, T.K. 10562
τηλ: 210 3219540, fax: 210 3244955
email: voridis@parliament.gr
web site: http://www.voridis.gr

Digg Google Bookmarks reddit Mixx StumbleUpon Technorati Yahoo! Buzz DesignFloat Delicious BlinkList Furl

0 σχόλια: on "ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ "Ασφαλής κυκλοφορία οχημάτων και κατασκευή υποδομών για την αποτροπή θανάτωσης της άγριας πανίδας""